Kene nasıl çıkartılır ? Kene cıkarmak için ne yapmak gerekir
Kene nasıl çıkarılır ne yapamam gerekir , vücududa yapışan keneleri çıkarmak için öncelikle hiç müdahale edilmeden ve kenenin koparak içerde kalmaması için kenenin bulunduğu bölgeye dokunmadan, direk en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Bu makalede kenenin vücuttan çıkarılması hakkında yöntemler bulunmaktadır ve internet ortamıından bulunarak bu siteye eklenmiştir ve bilgilendirme amaçlıdır. Burada yazılan kene çıkarma yöntemlerinin uygulaması tecrübe ister ve uygulanışı sırasında yanlış bir hareket yüzünden ciddi sorunlarla karşılaşılabilir
.
Bu bölümü Alıntıdır ve bilgilendirme amaçlıdır Cerkezkoy blog yapacağınız uygulamadan sorumlu değildir !!
" Isırılmış kene ile bize gelmiş olan hastanın vücuda yapışık vaziyette olan keneyi çıkartmanın en önemli yollarından birini anlatacağım.
Öncelikle keneyi çıkaracak olan hekim ya da kişi, tabi ki bunun hekim olmasını tercih ediyoruz, mutlaka eldiven giymek zorunda. Çünkü bunu çıkaran kişiye de bu kene ifrazatı ve diğer dokuları bulaşabilir ve keneyi çıkaran kişiye de bu hastalık sirayet edebilir.
Kenenin çıkarılması için özel penset dediğimiz cerrahi set var. Bu cerrahi seti açıyoruz, bu cerrahi setin içinde özel kargaburun dediğimiz burnu eğik olan pensetleri tercih ediyoruz. Ama bu imkânlarımız yoksa arazide, piknikte olan bir bölgedeyse çok basit bir cımbızla da bu işi gerçekleştirebiliriz.
Özel penset seti yoksa cımbız kullanılabilir
Evet, bu penseti alıyoruz ve kenenin yapışık olduğu noktaya dik bir şekilde kenenin vücut ile temas ettiği en alt noktaya kadar bunu yaklaştırıyoruz. Yani cilde temas ettiriyoruz. En alt noktadan tutmalıyız ki kenenin baş kısmı cildin içinde olduğundan onu bir bütün halinde çıkarabilelim.
Şimdi burada yapılacak ilk hareket keneye tutar tutmaz çekmeyeceğiz. Önce keneyi pensetimiz ya da cımbızımızla temas edeceğiz. Temas ettiğimiz an bu kene cilt içindeki baş bölgesindeki vantuzlarını çekiyor. Yani dışarıdan uyarı vererek vantuzlarını geriye çekmesini sağlıyoruz.
Kene yorulup vantuzlarını çekince cilt içine tutunacak bir noktası kalmıyor ve ondan sonra da dik bir şekilde yani dik açıyla bulunduğumuz yüzeye yukarı doğru ama sanki bir çivi çıkarıyormuş gibi sağa sola hareketlerle ama dik doğrultuda bu şekilde çıkarıyoruz.
Keneyi bütün halinde çıkarmalı
Burada amaç keneyi tek bir vücut halinde çıkarmak. Yani orada bir başını, bacağını bırakmamamız gerekiyor. Ne kadar bütün halinde çıkarırsak bu hastalığın bulaşma riskini o kadar azaltmış oluyoruz.
Kene ısırması durumunda ne yapmalıyız?
Keneyi çıkarmak gerçekten özel tecrübe istiyor. Bunu tecrübeli kişiler özellikle sağlık personelinin çıkarmasında fayda var. Neden? Şundan dolayı. Eğer kene vücudumuza yapışmış olduğu noktadan yanlış bir manevra yapılırsa kene kusabilir, parçalanabilir, başı kopabilir ve kenenin bu kanı, ifrazatı o bölgedeki cildimizden vücudumuza geçebilir. Bu da hastalığın oluşmasına yol açmış olur.
Öncelikle doktora ya da sağlık merkezine başvurun
Onun için en kısa sürede mutlaka doktora, bir sağlık merkezine gitmek gerekiyor. Nasıl çıkarmak gerektiği konusunda şöyle izah edebilirim: Öncelikle keneye özel bir penset bu bir cımbız da olabilir, cildimize en yakın noktasından kene tutulmalı, dik bir şekilde yani 90 derece açıyla tamamen yukarıya fakat bir çiviyi çıkarır gibi sağa sola manevralarla yukarıya kaldırarak çekilmesi gerekiyor.
Keneyi tutar tutmaz çekmeyin, vantuzlarını serbest bırakmasını bekleyin
Burada bir önemli nokta da şu keneyi cımbız ya da pensetle tutar tutmaz çekmemeli. Önce tutmalı, tutunca kene uyarılıyor ve cilt içerisindeki vantuzlarını serbest bırakıyor ve bunu müteakiben de hemen söylediğim manevrayla yukarıya çekmek gerekiyor. Kenenin üzerine alkol dökmek, yağ dökmek, sigara söndürmek yanlış olur. Çünkü kenenin kusmasına sebep olur, parçalanmasına sebep olur bu da hastalığın bulaşmasına zemin hazırlamış olur.
Çıkartmadan önce vücut hareket edebilir ama o bölgeyi korumak gerekiyor. Yani herhangi bir şey kenenin yapıştığı yere temas etmemeli, vurmamalı, çarpmamalı. Bu çok önemli çünkü aksi halde kenenin parçalanması söz konusu olabilir ki bu da bulaşıcılığı artırır.
Keneyi çıkaramazsak ya da yanlış çıkarırsak ne yapmak gerekir? okuyun
Kenenin yanlış çıkarılması demek keneyi bir bütün olarak çıkartamamış olmamız demek. Bildiğiniz gibi kene, başıyla cilt içine girmekte dolayısıyla çıkarırken de bahsettiğim manevra ile bir bütün olarak çıkarmak gerekiyor. Başı orada kalırsa, herhangi bir ayağı, bacağı gibi diğer vücut parçaları kalırsa, ya da kene parçalanır, içindeki birtakım maddeleri cilt üzerinde kalırsa oradan vücudumuza çok kolay bir şekilde geçebilir.
Keneden kalan parçaları saklayıp laboratuara test için gönderiniz
Orası parçalanmış ise süratle temizlemek gerekiyor. Artık çıkarılamayacak bir parça olarak kalmışsa ve bu kişinin derhal kan yönünden tetkik edilmesi gerekir. Bu kenenin vücudumuzdaki virüsün yerleşebilmesi için bir kuluçka dönemi var. Yani yaptığımız tetkiklerin pozitif çıkabilmesi için 3 gün ile 13 gün arasında bir zaman gerekiyor.
PSR ya da Elisa testleri ile virüs tespiti yapılabilir Mi ?
Bir diğer yöntem ise kene parçalarının tetkiki. PSR ya da Elisa yöntemiyle kenenin içinde bu virüsün olup olmadığı anlaşılabilir. Bunu anlamak amacıyla kenenin parçaları bir şekilde laboratuvara gönderilerek değerlendirilebilir.
Hangi tür keneler Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olur niçin olur?
850 tür kene var. Keneler arasındaki tüm türler bu hastalığa sebep olmuyor. Bunlar içerisinde yaklaşık 30 türü kene hastalığını meydana getiriyor. Daha doğrusu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını oluşturuyor. Bunlardan da en bariz ve en önemlisi Hyalomma dediğimiz kene türü. Virüsü en çok oluşturan kene türü bu tür.
Kenelerin larva ve ninfa dediğimiz yavruları normalde 4 ayaklıdır. Erişkinler ise 8 ayaklı, 8 bacaklıdır. Bu hastalığı bulaştırmada 8 ayaklı erişkinler daha çok etkin oluyor. Dolayısıyla 8 bacaklı olan keneler bizim için öncelikli tehlike arz ediyor.
Dişi ve büyük keneler tehlike arz ediyor dikkat edelim
Erkek ve dişileri yönünden baktığımızda erkeklerinin baş ve vücut kısmı kitin dediğimiz tabakayla tamamen kaplandığı için bunlar çok kan ememiyorlar. Dişide ise sadece baş kısmı kitin tabakasından oluştuğu için dişiler daha çok kan emip daha büyük hale gelebiliyorlar. Dolayısıyla bulaştırma riskleri de daha fazla. Onun için büyük ve şiş keneler bizim için tehlike arz ediyor. Ama türlerini anlamak biraz spesifik bir hadise. Ancak tecrübeli kişiler bunu anlayabilir."