En güncel Haberler ve Bilgiler için Hoş Geldiniz...

Home » , , » Portakallı Madlen Kek yapılışı ve tarifi

Portakallı Madlen Kek yapılışı ve tarifi

counter Kez Okundu

Yazar: Samet Aşcıoğlu > 29 Temmuz 2013 Pazartesi | 09:01

MEKİK GÖRÜNÜMLÜ MADLEN :)
World Baking Day & Dünya Pişirme Günü etkinliğinden size bir önceki yazımda uzun uzun söz etmiştim.
O yüzden şimdi direk konuya giriyorum. :)
Etkinlik için pişirdiğim ikinci tarif; çikolatalı portakallı madlen.
Tarifin sahibi; İsveçli blogger, Els Debremaeker...

Tarif ilk önce pratikliği ile pişirdikten sonra da lezzeti ile benden tam not aldı. :)
Aslında bu tarifin en önemli ve belki de tek özelliği; istiridye kabuğu şeklinde mini kek kalıbında pişirilmesi ve madlen adını da buradan alıyor. :)
Ama benim madlen kalıbım yoktu. :(
Tarifi de yapmayı kafaya koymuştum bir kere, bende mekik kalıbında pişirdim.
Oldu mu, oldu. :)
Yani gayet rahat bir şekilde toparlarsam :) eğer madlen kalıbınız yok ise dert etmeyin, her türlü kalıpta olur, yeter ki siz, pişirmek isteyin. :)

Tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım elbette. Örneğin, yumurtalar gözüme küçük göründüğü için 2 yerine 3 tane  kullandım. Şeker kamışı yerine, pudra şekeri kullandım ve ölçüsünü de biraz arttırdım. Kabartma tozuna gerek olmadığını düşündüm ve kullanmadım. :)

Portakal kabuğu rendesi yerine, 1 tatlı kaşığı portakal aroması ekledim. Bu şekilde de gayet güzel oldu ama evde portakal varsa ilk önerim; portakal kabuğu rendesi ile yapmanız olur.

Silikon kalıpları aslında yağlamaya gerek yok ama biraz garantici olduğumdan, ne olur ne olmaz diye sıvı margarin ile biraz yağlıyorum. :)

Üzerlerine isterseniz bütün halde ceviz ya da fındık, badem vs. ekleyebilirsiniz.
Pişirme süresine dikkat edin, 13-14 dk.dan fazla pişirmeyin. İçinde çikolata olduğu için, çok pişirirseniz kuru bir kek oluyor. Batırdığınız kürdan hafif kirli çıksın hatta gayet normal. :)

Malzemeler

  • 100 gr. Margarin (Sana Hamur işi kullandım)
  • 3 Adet Yumurta (yumurtalar büyük ise 2 de kullanabilirsiniz.)
  • 2 Çay Kaşığı Bal
  • 1 Portakal Kabuğu Rendesi
  • 100 gr. Pudra Şekeri (1 Su bardağından 1 parmak eksik)
  • 70 gr. Bitter Çikolata
  • 100 gr. Un (1 Su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 Yemek Kaşığı (silme) Kakao
  • Bir Tutam Tuz

Yapılışı
  • Margarini ve çikolatayı çok kısık ateşte (ya da düşük ısıda ki mikro dalga fırında) eritin. Hafif ılınıncaya kadar bekleyin.
  • Yumurtaları teker teker karışıma ekleyin ve her eklemede çırpma teli ile iyice çırpın.
  • Karışıma, bal, portakal kabuğu rendesi, pudra şekerini ekleyin ve biraz daha çırpın.
  • Un, kakao ve tuzu birlikte eleyin. Karışıma ekleyin ve çok az daha çırpın.
  • Kullanacağınız kalıbı yağlayın ve karışımı çok fazla doldurmayacak şekilde pay edin.
  • 180 derecede önceden iyice ısınmış fırında 12-13 dk. pişirin.


Madlen kekinizi, çeşitli kalıplar ile de pişirebileceğinizi söylemiştim. Mekik şeklinde ya da muffin kalıbında...
Ben bir kısmını, ortası çukur mini silikon kalıpta pişirip, üzerlerini portakal reçeli ile süsledim.
Aynı şekilde, arzu ettiğiniz bir pastacı kreması, krem şanti ya da bitter ve beyaz çikolatalı hazır soslar ile de servis edebilirsiniz.
Seçenek çok... :)

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Bu yazıyı paylaş :

Language

En Popüler Yazılar

 
Support : Samet Aşcıoğlu | Cerkezköy | 2012-2013
Proudly powered by Smt
Copyright © 2011. Çerkezköy Blog - All Rights Reserved
Template Design by Samet Aşcıoğlu Creating Samet A. Published by